Saunalambus Plaza
 Saunalambus Plaza > PeliPlaza > Peliarvostelut > Command Prompt Jaa linkki facebookissa

Command Prompt (Microsoft)

Retrohenkistä seikkailua Zorkin jalanjäljillä

Command Prompt
Ehkäpä se ymmärtäisi klingonia tai volapyykkiä?
Tietokonepelien jura-kaudella vuonna 1976 julkaistu Colossal Cave Adventure oli maailman ensimmäinen varsinainen tekstiseikkailupeli. Genre nautti suunnatonta suosiota 80-luvulla Infocomin kaltaisten ohjelmistojättien suoltaessa markkinoille mm. Phoboksen Nahkajumalattaret, Zork -sarjan sekä muita klassikoita. 90-luvulle mennessä graafiset seikkailupelit tappoivat tekstivetoiset esi-isänsä, eikä tekstipelejä ole viimeiseen pariinkymmeneen vuoteen paljon näkynyt.

Windows 3.11 -käyttöjärjestelmästä ja PowerPoint -esitysgrafiikkaohjelmasta tunnettu ohjelmistoyritys Microsoft on hieman yllättäen julkaissut sangen perinteisen tekstiseikkailupelin. Command Prompt on täysin tekstivetoinen - grafiikkaa ei pelistä löydy edes ASCII -taiteen vertaa. Pelin saa kylkiäisenä kaikkiin NT-pohjaisiin käyttöjärjestelmiin, joskin se on piilotettu hieman harhaanjohtavasti apuohjelmat -valikon alle.

Pelin juoni on hieman kliseinen, mutta sitä sopii odottaakin tämän genren edustajilta. Kalpa Kassinen, muistinmenetyksestä ja amnesiasta kärsivä hoppeli, teljetään pahan velhon toimesta hirviöitä vilisevään luolastolabyrinttiin. Ulospääsyä etsiessään Kassinen taistelee röllejä ja hiisiä vastaan ja kokoaa seitsemään osaan pilkotun mystisen, lumotun hilparin. Hilpari tanassa sankari pääsee lopuksi mittelemään alamaailman ylihaltijan, Svante Siloposken kanssa. Loppuviimeksi maailmankaikkeuden pitäisi pelastua ja paha saisi palkkansa.

Tämä on kuitenkin helpommin sanottu kuin tehty. Infocomin seikkailut olivat aikoinaan suosittuja nimenomaan niiden loistavan komentotulkin, parserin, ansiosta. Peli tunnisti mutkikkaita lauserakenteita ja useita tuhansia sanoja. Tekniikan kehittymisestä huolimatta tämä Microsoftin tekele ei ota tunnistaakseen yksinkertaistakaan englantia, suomea tai savoa. Kymmenen päivän mittaisen, unettoman ja amfetamiiniavusteisen pelisession jälkeen en tiettävästi päässyt alkua pidemmälle, edes sanakirja kourassa ja jorma toisessa. Parserin puutteellisuuksien vuoksi Command Promptia ei voi suositella edes lajityypin ystäville, nykynuorisosta puhumattakaan.

Koneet: Windows NT/2000/XP/Vista/7
Suositus: -

Grafiikka: -
Äänet: -
Kiinnostavuus: 25
Yleisarvosana: 0 1/2

Anus Honkoinen

© 2000 - 2018   S. Kristian Mattila - Muokattu 2010-11-01 - Panssarivaunulla Puuhun ry